Mokhtar Soussi ziekenhuis Taroudant

Woensdag 18 februari 2015

Bij aankomst aan het ziekenhuis werden we hartelijk verwelkomd door de directeur.
We kregen uitleg over het ziekenhuis en hun manier van werken.

Het Mokhtar Soussi ziekenhuis is een publiek ziekenhuis waar het armste gedeelte van de bevolking zich gratis komt laten verzorgen.

De verloskundige dienst telt 8000 bevallingen per jaar (zonder de doodgeboortes) en 1800 sectio's.
(Weetje: in België is het ziekenhuis met het grootst aantal bevallingen het CHU Brugmann ziekenhuis met 3300 bevallingen per jaar.)

De maand augustus is de drukste maand, met zo'n 800 bevallingen per maand.
Om jullie een idee te geven zijn dit 26 bevallingen per dag.

Om te beginnen telt het ziekenhuis 1 opnamekamer met 2 bedden waar een korte anamnese wordt afgenomen, een vaginaal toucher wordt gedaan en de harttonen van de baby worden beluisterd met een CTG (= een apparaat waarmee men de contracties en harttonen van de baby beluisterd).

Er zijn 3 bevallingskamers die elk 2 bedden tellen.
Uitrusting en comfort zijn hier zeer beperkt (geen privacy, geen beensteunen, geen materiaal in de kamers, geen zeep voor de handen te wassen, vrouwen moeten hun eigen doeken/ maandverbanden/ pampers/ kleren en dergelijke meebrengen).

Op het einde van de gang vindt men een reanimatiekamer/ verzorgingskamer voor de baby terug.
Hier is een strikt minimum aan materiaal; oude weegschaal, aspiratiemateriaal/warmtebron van reatafel die nauwelijks werkt, beademingsmateriaal is niet aangepast voor de baby's, dezelfde neusbril wordt bij iedereen gebruikt (zowel bij de baby's als bij de mama's), maar aan elke baby wordt Vitamine K gegeven.

Qua medicatie vindt men in de koelkast een zeer groot voorraad aan Syntocinon (= voor contracties op te wekken) die routinematig aan elke vrouw wordt gegeven. Verder gebruiken ze hier Spasfon om de baarmoederhals te verweken en antibiotica in geval van infecties. Ten slotte wordt als lokale verdovingsmiddel Lidocaïne gebruikt voor het perineum te hechten.

De verzorgingskar houdt in: infuusmateriaal, steriele handschoenen, kompressen, navelklem, kochers/ scharen en klemmen, steriel veld en steriel doek voor de baby op te vangen, naalden en spuiten, resorbabel hechtingsdraad, verblijfsondes voor de sectio's, een ventouse en als ontsmettingsmiddel Iso Betadine.

Er is een gebrek aan hygiëne en steriliteit. Katten lopen vrij rond in het ziekenhuis en in de kamers. Materiaal wordt hier nooit gereinigd en ontsmet.
Het feit dat de patiënten in armoede leven merkt men een tekort aan hygiëne.

De shiftindeling gebeurd als volgt; de vroedvrouwen werken telkens per 2 in 12 uren shiften. Wat we opmerken is dat er een tekort aan personeel is voor de werklast.

Uiteindelijk komen de pediater en de gynaecoloog hier weinig over de vloer.






















Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire